ORDIN

Nr. 2261 din 29 decembrie 2005

 

privind aprobarea metodologiilor de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar

 

Act de bază

#B: Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2261/2005

 

Acte modificatoare

#M1: Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 815/2010

 

Modificările şi completările efectuate prin actul modificator sunt scrise cu font italic. În faţa fiecărei modificări sau completări este indicat actul normativ care a efectuat modificarea sau completarea respectivă,

 

în forma #M1.

 

#B

 

Având în vedere prevederile art. 14 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

 

în temeiul prevederilor art. 2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.663/2004 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificările şi completările ulterioare,

 

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite următorul ordin:

 

ART. 1

 

Se aprobă metodologiile de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar, prevăzute în anexele nr. 1 - 3 care fac parte integrantă din prezentul ordin.

ART. 2

 

(1)   Activitatea de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar se asigură de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, denumit în continuare CENAFER, la solicitarea unităţilor feroviare sau, după caz, a persoanelor fizice.

 

(2)   În înţelesul prezentului ordin, prin unităţi feroviare se înţelege administratorul de infrastructură feroviară publică, gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă, deţinătorii de linii ferate industriale, operatorii de transport feroviar licenţiaţi, operatorii de manevră feroviară autorizaţi, precum şi alţi operatori economici care desfăşoară activităţi specifice transportului feroviar.

 

ART. 3

 

Activităţile specifice pentru formare-calificare, perfecţionare, verificare profesională periodică, reîmprospătare/actualizare a cunoştinţelor, eliberare de documente specifice care să ateste absolvirea cursurilor de formare-calificare, perfecţionare sau a examenului de verificare profesională periodică, precum şi eliberarea de duplicate se efectuează pe bază de tarife aprobate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

 

ART. 4

CENAFER şi unităţile feroviare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

ART. 5

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea juridică potrivit legii.

ART. 6

La data intrării în vigoare a prezentului ordin orice prevederi contrare îşi încetează aplicabilitatea.

ART. 7

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


ANEXA 1

 

METODOLOGIE

 

de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar

 

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

 

ART. 1

 

(1)   În scopul asigurării desfăşurării transportului feroviar în condiţii de siguranţă a circulaţiei trenurilor, de securitate a transporturilor şi de calitate a serviciilor feroviare, personalul care efectuează activităţi specifice trebuie să fie calificat în condiţiile prezentei metodologii.

 

(2)     Unităţile feroviare sunt obligate să utilizeze numai personal calificat pentru efectuarea activităţilor specifice desfăşurării transportului feroviar.

 

ART. 2

 

Calificarea în activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar reprezintă ansamblul de competenţe profesionale care permit unei persoane să desfăşoare activităţi specifice unei funcţii sau unei meserii.

 

ART. 3

 

Activitatea de organizare şi derulare a programelor de calificare profesională în funcţii/meserii specifice activităţii de transport feroviar se efectuează de CENAFER, conform prezentei metodologii.

 

ART. 4

 

(1)   Unităţile feroviare, conform prezentului ordin, vor transmite la CENAFER, până la data de 15 decembrie a fiecărui an, personalul propus în vederea calificării profesionale pentru anul următor.

 

(2)   Solicitările unităţilor feroviare trebuie să cuprindă necesarul de personal de calificat, funcţia/meseria în care urmează a se califica personalul şi perioada propusă pentru şcolarizare.

 

ART. 5

 

(1)    În baza solicitărilor transmise de unităţile feroviare şi a logisticii disponibile, CENAFER va întocmi Planul anual de calificare profesională, care va fi aprobat de Consiliul de conducere al CENAFER.

 

(2)   Planul anual de calificare profesională aprobat, care cuprinde numărul de personal pe funcţii/meserii care urmează să fie pregătit prin cursurile de calificare, va fi repartizat corespunzător centrelor teritoriale ale CENAFER şi va fi adus la cunoştinţa tuturor celor interesaţi.

 

(3)    La solicitarea unităţilor feroviare, Consiliul de conducere al CENAFER poate aproba modificarea sau suplimentarea Planului anual de calificare profesională.

 

ART. 6

Programele de formare profesională organizate de CENAFER cuprind, în principal, următoarele elemente:

 

a) obiectivele programului de formare profesională exprimate în competenţele profesionale ce urmează să fie dobândite de fiecare persoană care urmează programul;

 

b) durata de pregătire pentru realizarea obiectivelor propuse;

 

c) numărul minim şi maxim de participanţi pentru un ciclu sau o serie de pregătire; d) persoanele cu atribuţii de instruire teoretică şi practică;

 

e) programa de pregătire;

 

f) mijloacele şi metodele prin care se asigură transmiterea şi asimilarea cunoştinţelor şi dobândirea deprinderilor necesare formării;

 

g) dotările, echipamentele şi materialele necesare formării;

h) procedura de evaluare în conformitate cu obiectivele specifice programului de formare profesională.

ART. 7

 

Persoanele care urmează programe de calificare profesională cu sau fără scoatere din producţie au pe toată durata programului următoarele îndatoriri:

 

a) să respecte prevederile şi regulamentele de ordine interioară ale CENAFER şi ale structurilor sale organizatorice teritoriale, ale unităţilor feroviare unde efectuează pregătire practică, precum şi prevederile specifice prevăzute în Statutul disciplinar al personalului din transporturi;

 

b) să cunoască şi să respecte normele de protecţie a muncii, de apărare împotriva incendiilor, precum şi instrucţiunile de funcţionare şi folosire a instalaţiilor cu care lucrează.

 

SECŢIUNEA a 2-a

Organizarea şi desfăşurarea programelor de calificare


ART. 8

 

Programele de calificare profesională pentru fiecare funcţie/meserie se vor organiza şi derula în conformitate cu procedura operaţională, elaborată de CENAFER şi aprobată prin decizie a directorului general al

 

CENAFER.

ART. 9

 

Desfăşurarea programelor de calificare profesională se face eşalonat pe parcursul unui an calendaristic, pe baza planului de calificare profesională aprobat.

 

ART. 10

 

(1)     Pregătirea teoretică se asigură în spaţii adecvate desfăşurării acestei activităţi specifice, care oferă condiţiile necesare desfăşurării programului şi sunt dotate în scop didactic.

 

(2)    Pregătirea practică se asigură în spaţiile CENAFER şi/sau ale unităţilor feroviare, prin utilizarea de vehicule feroviare şi de elemente ale infrastructurii feroviare aflate în exploatare.

 

(3)    Contractele încheiate de CENAFER cu unităţile feroviare vor cuprinde în mod obligatoriu clauze cu privire la modul de efectuare a pregătirii practice, responsabilităţile privind desfăşurarea şi supravegherea personalului în timpul practicii, modul de asigurare a normelor de protecţie şi de securitate a muncii, numărul de cursanţi repartizaţi pe loc de muncă.

 

ART. 11

 

(1)   Înscrierea la programele de calificare profesională se face pe baza dosarului personal întocmit de fiecare compartiment de resurse umane din unitatea feroviară care a solicitat cursul de calificare.

 

(2)   Dosarele verificate se transmit la centrele teritoriale ale CENAFER cu 5 zile înainte de data concursului de admitere la programul de calificare.

 

(3)   Pe toată durata programului de calificare dosarele candidaţilor declaraţi reuşiţi la concursul de admitere se păstrează la CENAFER sau în centrele teritoriale ale CENAFER.

 

(4)   Dosarele candidaţilor care nu au promovat concursul de admitere se transmit unităţii feroviare emitente.

ART. 12

 

(1)     Dosarul personal pentru înscrierea la un program de calificare profesională trebuie să cuprindă următoarele documente:

 

a) cerere de înscriere;

 

b) declaraţie pe propria răspundere a candidatului că nu suferă de epilepsie, boli cronice; c) copie după buletinul/cartea de identitate;

 

d) copie certificată după carnetul de muncă, după caz; e) copie după certificatul de naştere;

 

f) actele de studii şi/sau, după caz, alte documente certificate, care să ateste calificarea, perfecţionarea sau efectuarea unor stagii;

 

g) avizul medical şi psihologic din care să rezulte că este apt pentru exercitarea funcţiei/meseriei în care doreşte să se califice.

 

(2)   În cazuri bine justificate se pot primi dosare fără avizul medical şi psihologic, cu condiţia de a se face dovada participării la examenul medical şi/sau psihologic până la data deschiderii programului de calificare respectiv, urmând a se completa dosarul cu avizul respectiv până la începerea cursurilor.

 

ART. 13

 

Admiterea la programele de calificare se face prin concurs, în funcţie de nivelul de calificare şi în limita numărului de locuri prevăzut în planul de calificare profesională, aferent unităţii feroviare solicitante.

 

ART. 14

 

Desfăşurarea concursului de admitere, stabilirea comisiilor de examinare, a subiectelor pentru probele de concurs, pregătirea sălilor de concurs, accesul şi repartizarea în săli a candidaţilor, repartizarea supraveghetorilor pe săli, desfăşurarea probelor, corectarea şi notarea probelor scrise, stabilirea şi comunicarea rezultatelor şi soluţionarea contestaţiilor se vor realiza de CENAFER pe baza Regulamentului de organizare a concursului de admitere la programele de calificare profesională, aprobat prin decizie a directorului general al

 

CENAFER. ART. 15

 

Deschiderea unui program de calificare profesională se poate face la o dată stabilită de comun acord cu unitatea feroviară, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice de la data afişării rezultatelor finale ale concursului de admitere.

 

SECŢIUNEA a 3-a

Examenul de absolvire a cursurilor de calificare


ART. 16

 

Examenul de absolvire a unui program de calificare profesională se organizează conform Regulamentului de desfăşurare a examenului de absolvire a programelor de calificare profesională, aprobat prin decizie a directorului general al CENAFER.

 

ART. 17

 

(1)    Pentru cursanţii care promovează examenul de absolvire se eliberează de CENAFER un certificat de calificare profesională în funcţia/meseria pentru care au absolvit programul de calificare profesională.

 

(2)    Certificatele de calificare profesională se înregistrează în Registrul de evidenţă a eliberării actelor de studii şi se eliberează personal cursantului de CENAFER sub semnătură de primire.

 

ART. 18

 

(1)   Certificatele de calificare profesională se completează pe baza datelor din foaia matricolă şi din catalogul examenului de absolvire şi se semnează de conducerea CENAFER.

 

(2)   Foaia matricolă cuprinde toate datele prevăzute în reglementările specifice în vigoare.

ART. 19

 

În certificatul de calificare profesională al absolvenţilor programelor de calificare profesională, pentru care în programa de pregătire sunt prevăzute mai multe funcţii/meserii în cadrul aceleiaşi calificări în conformitate cu standardele ocupaţionale, se vor menţiona toate acestea.

ART. 20

 

(1)   Actele de studii (certificatul de calificare profesională, foile matricole) se vor arhiva la CENAFER sau la centrele teritoriale ale CENAFER, după caz, unde s-a organizat programul de calificare.

 

(2)   În cazul pierderii sau distrugerii certificatului de calificare profesională, se poate elibera un duplicat pe baza aprobării conducerii CENAFER sau a centrelor teritoriale ale CENAFER numai după publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a pierderii sau distrugerii acestuia.

ART. 21

 

La solicitarea unităţii feroviare cursanţii care nu au promovat examenul de absolvire pot susţine un alt examen la o dată stabilită de comun acord, dar nu mai târziu de 60 de zile de la data susţinerii primului examen, cu o altă serie sau cu o comisie special constituită în acest sens.

ART. 22

 

Decalarea sau reînscrierea pentru efectuarea programelor de calificare şi/sau examenului de absolvire sau participarea în cadrul altei serii/clase de cursanţi se aprobă de Consiliul de conducere al CENAFER pe baza unor acte justificative pentru motive temeinice, dar nu mai mult de un an. În această perioadă nu se cuprinde durata concediilor medicale sau satisfacerea obligaţiilor militare.

 

SECŢIUNEA a 4-a

Duratele minime de practică în vederea autorizării personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

 

ART. 23

 

Duratele minime de practică prevăzute în cadrul programului de calificare profesională în vederea autorizării personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei sunt prezentate în tabelul nr. 1, defalcat pe funcţii/meserii.

 

SECŢIUNEA a 5-a

Contestaţii

 

ART. 24

 

(1)    Contestaţiile privind rezultatele examenului de admitere sau de absolvire a programului de calificare profesională se primesc la CENAFER în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea/afişarea rezultatelor.

 

(2)   Soluţionarea contestaţiilor se efectuează de CENAFER în termen de maximum 30 de zile de la depunerea acestora.

 

SECŢIUNEA a 6-a

Dispoziţii tranzitorii

 

ART. 25

 

Drepturile şi îndatoririle părţilor care sunt interesate direct în procesul de formare profesională (CENAFER, unitatea feroviară pentru care se organizează programul, cursantul care solicită calificarea profesională) sunt


cele stabilite în contractele de şcolarizare încheiate între părţi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

 

Tabelul nr. 1*) *) Tabelul nr. 1 este reprodus în facsimil.

 

DURATELE MINIME

de practică în vederea autorizării personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei

 

______________________________________________________________________________

 

|Nr. |

Personal cu responsabilităţi SC

| Număr minim de ore de

|

|crt.|

 

| practică prevăzute în cadrul|

|

|

 

| programului de calificare în|

|

|

 

| vederea autorizării

|

 

|____|___________________________________________|_____________________________|

|     1 | Acar, revizor ace, frânar, păzitor barieră|                                   240                                      |

 

|____|___________________________________________|_____________________________| | 2 | Manevrant vagoane | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 3 | Şef manevră, şef tren | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________| | 4 | Conductor tren | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________| | 5 | Magaziner tranzit, magaziner comercial | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 6 | Impiegat de mişcare | 480 | |____|___________________________________________|_____________________________|

|     7 | Şef tură mişcare                                                                           |      Absolvent curs                                     |

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

8 |

Şef

staţie, şef adjunct staţie,

|

Absolvent curs şef staţie  |

|

|

şef

staţie rezervă

|

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

9 |

Şef staţie, şef adjunct

staţie, şef staţie|

Absolvent curs şef staţie  |

|

|

rezervă din activitatea

operatorilor de   |

|

|

|

transport feroviar

|

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

10 | Şef tură regulator M

|

Absolvent curs operator

|

|

|

|

circulaţie M din RT

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

11 |

Operator circulaţie M din regulator de

|

240

|

|

|

trafic

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

|

12 | Dispecer circulaţie M

|

Absolvent curs operator

|

|

|

|

circulaţie M din RT

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

| 13 |

Responsabil SC din activitatea

|

180

|

|

|

furnizorilor feroviari şi a deţinătorilor |

 

|

|

|

de linii ferate industriale

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

14 |

Şef

district

linii, şef

district

poduri,

|

600

|

|

|

şef

district

exploatare

utilaje,

picher

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

15 |

Şef

echipă

întreţinere

lucrări artă,

|

480

|

|

|

şef

echipă

întreţinere

cale

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

16 |

Revizor

cale, revizor puncte periculoase, |

360

|

|

|

revizor

cale şi puncte periculoase

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

| 17 | Maistru linii, maistru artă (în                              |      Cele prevăzute în cursul de|


|           | activitatea de construcţii CF)                                 |      la şcoala de maiştri                   |

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

|

18 | Maistru lucrări artă, sudura căii

|

Cele prevăzute în cursul de|

|

|

|

la şcoala de maiştri

|

 

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

19 |

Conducător

tren

ajutor,

|

240

|

|

|

conducător

tren

macara

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

|

20 |

Macaragiu

tren

ajutor,

|

240

|

|

|

macaragiu

tren

intervenţie

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 21 | Maşinist lucrări cale şi L.A.

|

Cele prevăzute în cursul de|

|

|

|

la şcoala profesională sau |

|

|

|

liceul de specialitate

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 22 | Sudor întreţinere cale şi aparate de cale |                                  240                                      |

 

|____|___________________________________________|_____________________________| | 23 | Dispecer energetic feroviar | 360 | |____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 24 | Dispecer energetic feroviar şef | 360 | |____|___________________________________________|_____________________________|

 

|

25 |

Şef

district

SCB, şef district TTR,

|

600

|

|

|

şef

district

LC

|

 

|

 

|____|___________________________________________|_____________________________| | 26 | Electromecanic SCB | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 27 | Electromecanic IFTE (întreţinere LC)               |                                      240                                      |

 

|____|___________________________________________|_____________________________| | 28 | Electromecanic TTR | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________| | 29 | Montator I (SCB, TTR, IFTE) | 240 | |____|___________________________________________|_____________________________| | 30 | Revizor tehnic vagoane | 480 | |____|___________________________________________|_____________________________|

 

| 31 | Mecanic locomotivă-automotor

|

560 în activitatea de marfă|

|

|

|

şi călători, din care 160

|

|

|

|

ore în activitatea de

|

|

|

|

manevră ca mecanic

|

|

|

|

asistent*)

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

32 | Mecanic ajutor locomotivă-automotor

|

Curs calificare mecanic

|

|

|

|

ajutor sau mecanic

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

| 33 | Mecanic drezină pantograf                                                |                                      240                                      |

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

|

34 |

Mecanic

maşini

grele de cale,

|

480

|

|

|

mecanic

ajutor

maşini grele de cale

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

|

35 |

Mecanic

maşini

grele sudura

căii,

|

400

|

|

|

mecanic

ajutor

maşini grele

sudura căii

|

 

|

|____|___________________________________________|_____________________________|

 

#M1

ANEXA 2 *** Abrogată


#B

 

ANEXA 3

 

METODOLOGIE

 

de organizare şi de derulare a programelor de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar

 

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

 

ART. 1

 

(1)   Pentru creşterea competenţei profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar la un nivel calitativ conform standardelor ocupaţionale, se impun perfecţionarea profesională şi instruirea personalului.

 

(2)   Perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului constă în dezvoltarea competenţelor profesionale în cadrul aceleiaşi calificări, în conformitate cu standardele ocupaţionale recunoscute la nivel naţional.

 

ART. 2

 

(1)    Pentru dobândirea de noi cunoştinţe profesionale în situaţia apariţiei de noi instalaţii, material rulant, tehnici sau tehnologii, personalul care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar trebuie să fie instruit.

 

(2)     Unităţile feroviare pot solicita la CENAFER instruirea personalului propriu prin diverse forme de instruire.

 

ART. 3

 

Activitatea de organizare şi derulare a programelor de perfecţionare a pregătirii profesionale a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar se efectuează de CENAFER conform prezentei metodologii.

ART. 4

 

Unităţile feroviare au obligaţia să transmită la CENAFER, până la data de 15 decembrie a fiecărui an, personalul propus în vederea perfecţionării profesionale pentru anul următor.

 

ART. 5

 

(1)   În baza solicitărilor transmise de unităţile feroviare CENAFER va întocmi Planul anual de perfecţionare profesională şi calendarul cursurilor, care vor fi aprobate de Consiliul de conducere al CENAFER.

 

(2)   Planul anual de perfecţionare profesională va cuprinde: tipul cursurilor, numărul estimativ de cursanţi, funcţia/meseria, calificarea, unitatea teritorială unde îşi desfăşoară activitatea personalul.

 

(3)    La solicitarea unităţilor feroviare, Consiliul de conducere al CENAFER poate aproba modificarea sau suplimentarea Planului anual de perfecţionare profesională.

 

ART. 6

 

Personalul care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar poate să participe, în principal, la următoarele forme de perfecţionare a pregătirii profesionale organizate de CENAFER:

 

a) cursuri de perfecţionare profesională;

 

b) instruire profesională pentru dobândirea de cunoştinţe pentru cazul punerii în exploatare de instalaţii, tehnologii sau vehicule feroviare noi sau modernizate (reconstruite);

 

c) diverse forme de instruire. ART. 7

 

(1)   Cursurile de perfecţionare se organizează pentru grupe de cursanţi, în cadrul aceleiaşi funcţii sau meserii, la solicitarea unităţilor feroviare.

 

(2)   Pe perioada în care participă la programe de perfecţionare a pregătirii profesionale salariaţii beneficiază de toate drepturile stabilite de legislaţia în vigoare.

 

SECŢIUNEA a 2-a

Obiectivele cursurilor de perfecţionare profesională

 

ART. 8

 

Obiectivele cursurilor de perfecţionare a pregătirii profesionale sunt în principal următoarele:

 

a)    dobândirea de cunoştinţe şi integrare a personalului nou angajat în specificul activităţii de transport feroviar;

 

b)   formarea unor deprinderi în scopul asigurării cerinţelor privind siguranţa circulaţiei trenurilor, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor în transportul feroviar;


c)    actualizarea cunoştinţelor şi perfecţionarea pregătirii profesionale în ocupaţia de bază, precum şi în ocupaţiile adiacente, conform cu standardele ocupaţionale;

 

d)   permiterea încadrării în altă funcţie/meserie a personalului utilizat în activităţile specifice sau conexe desfăşurării transportului feroviar (mobilitatea socială a forţei de muncă);

 

e)   însuşirea unor cunoştinţe avansate şi/sau deprinderi de amănunt, în vederea aplicării de metode şi tehnici moderne necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

 

SECŢIUNEA a 3-a

Organizarea cursurilor de perfecţionare

 

ART. 9

 

(1)   Programele de perfecţionare vor fi organizate în funcţie de solicitările unităţilor feroviare, în baza ofertei de programe transmise de CENAFER.

 

(2)   Unităţile feroviare pot propune şi alte programe de perfecţionare decât cele cuprinse în oferta CENAFER, în funcţie de specificul activităţii proprii.

 

(3)    Pentru personalul din unităţile feroviare se recomandă participarea la programele de perfecţionare a pregătirii profesionale cel puţin o dată la 5 ani, în scopul reîmprospătării cunoştinţelor, sau promovarea într-o nouă funcţie/meserie.

 

(4)    CENAFER organizează cursuri de perfecţionare pentru personalul feroviar în funcţii de conducere şi personalul operativ, care vor fi orientate, în principal, pe domenii şi programe de management feroviar (resurse umane, politici de marketing în transportul feroviar, specificaţii tehnice de interoperabilitate, tehnologia informaţiei, precum şi cursuri de perfecţionare a cunoştinţelor de limbi străine).

 

(5)      CENAFER va organiza desfăşurarea programului ECDL (Permisul European de Conducere a Computerului) pentru instruirea şi testarea cunoştinţelor de utilizare a computerului, conform cerinţelor Uniunii

 

Europene. ART. 10

 

Planul de desfăşurare a unui curs de perfecţionare se stabileşte de responsabilul de curs în colaborare cu lectorii, cuprinzând eşalonarea în timp a temelor corespunzătoare numărului de ore afectat şi zilele în care se vor ţine expunerile, discuţiile, lucrările practice, evaluările periodice şi finale a cunoştinţelor asimilate.

ART. 11

 

(1)   Cursurile de perfecţionare se organizează la solicitarea unităţilor feroviare, cu sau fără scoatere de la locul de muncă a personalului, în baza procedurilor specifice elaborate de CENAFER şi aprobate prin decizie a directorului general al CENAFER.

 

(2)    Cursurile de perfecţionare se desfăşoară zilnic, numărul de ore de pregătire teoretică şi/sau practică şi durata orei de curs şi/sau aplicaţiilor practice fiind stabilite prin procedurile specifice prevăzute la alin. (1).

 

(3)   Pe baza unui program se pot acorda consultaţii de specialitate cursanţilor care solicită acest lucru.

ART. 12

 

(1)    Unităţile feroviare care utilizează personalul cu atribuţii de instruire sunt obligate să perfecţioneze la CENAFER acest personal prin cursuri de metodologia instruirii adulţilor. Necesarul de personal ce urmează a fi perfecţionat în acest caz va fi transmis la CENAFER în cel mult şase luni de la încadrarea acestuia pe post.

 

(2)     Personalul prevăzut la alin. (1), încadrat într-o unitate feroviară, este obligat să se perfecţioneze profesional la CENAFER cel puţin o dată la doi ani. Unităţile feroviare vor transmite anual la CENAFER necesarul de personal ce urmează a fi perfecţionat profesional.

 

SECŢIUNEA a 4-a

 

Evaluarea cunoştinţelor şi certificarea capabilităţii de utilizare a cunoştinţelor asimilate prin perfecţionarea profesională

 

ART. 13

 

(1) Evaluarea cunoştinţelor şi certificarea capabilităţii de utilizare a cunoştinţelor asimilate prin perfecţionarea profesională se va efectua conform legislaţiei în vigoare, specifice perfecţionării pregătirii profesionale prin următoarele metode:

a)   probe teoretice şi practice;

b)  teste;

 

c)   referate;

d)  studii sau proiecte.

 

(2) Certificarea absolvirii se face prin eliberarea unui document care să ateste capabilitatea de utilizare a cunoştinţelor asimilate prin perfecţionarea profesională. În documentul eliberat de CENAFER se înscrie calificativul sau nota obţinută de cursant.

 

---------------